Βρείτε μας:

Κων/νου Καραμανλή 65 Ελευθέριο - Κορδελιό,

Ωράριο λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Συμβουλές οδήγησης στη βροχή

Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα και σε συνθήκες βροχόπτωσης εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, τους οποίους μπορεί να ελαχιστοποιήσει και να αποφύγει ο οδηγός αρκεί να τηρεί κάποιους βασικούς κανόνες. Η μειωμένη πρόσφυση λόγω του γλιστερού δρόμου σημαίνει ταυτόχρονα μείωση της ταχύτητας, ομαλές κινήσεις στην οδήγηση και τεράστια προσοχή. Ωστόσο, για τη δική μας ασφάλεια αλλά και των τριγύρω μας δεν φτάνει μόνο να οδηγούμε πιο σιγά αφού υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι τους οποίους εξηγούμε παρακάτω μαζί με τις συμβουλές οδήγησης στη βροχή:

Οδήγηση στη βροχή

Κατά την οδήγηση

Κατά την έναρξη της βροχής ο δρόμος γίνεται ολισθηρός. Στα πρώτα λεπτά της βροχής θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν οδηγείτε διότι η σκόνη και τα λάδια του δρόμου αναμειγνύονται με το νερό που πέφτει και δημιουργούν ένα στρώμα, «γλίτσα» που μπορεί να οδηγήσει σε απότομη και ανεξέλεγκτη απώλεια πρόσφυσης του οχήματος.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε μια επικείμενη ολίσθηση σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι να μην οδηγείτε επιθετικά. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα αφενός αφήνει περιθώριο διόρθωσης οποιουδήποτε σφάλματος από την πλευρά του οδηγού, αφετέρου επιτρέπει στα ελαστικά του οχήματος να εφάπτονται με μεγαλύτερη επιφάνεια στο οδόστρωμα και να βελτιώνεται η ελκτική τους ικανότητα.

Το φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα αυξάνει την απόσταση ακινητοποίησης έως και στο διπλάσιο σε σχέση με το στεγνό οδόστρωμα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να μην οδηγείτε πολύ κοντά στο προπορευόμενο όχημα αλλά να κρατάτε τουλάχιστον διπλάσια απόσταση ασφαλείας, απ’ ότι σε ήπια καιρικά φαινόμενα.

Ξεθάμπωμα παραθύρων

Όταν βρέχει τα παράθυρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θαμπώνουν πολύ εύκολα, ωστόσο μπορούν να ξεθαμπώσουν εξίσου άμεσα. Όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν αντιστάσεις στο πίσω παρμπρίζ (κάποια και στο εμπρός) και με το πάτημα του σχετικού κουμπιού η υγρασία φεύγει σε ελάχιστα λεπτά. Για πολύ γρήγορο ξεθάμπωμα όλων των παραθύρων ρυθμίζουμε τον κλιματισμό στη δυνατότερη ένταση με ροή προς τα παράθυρα και στην επιλογή του εισερχόμενου από έξω αέρα και ποτέ στην ανακύκλωση.

Αλλαγή υαλοκαθαριστήρων

Βασική προϋπόθεση για να έχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα προς τα εμπρός είναι να λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες και να έχουν αλλαχτεί τα μάκτρα. Τα ξεραμένα και πολυκαιρισμένα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων αδυνατούν να απομακρύνουν το νερό από το παρμπρίζ και αφήνουν γραμμές μειώνοντας σημαντικά το οπτικό πεδίο ειδικά τις βραδινές ώρες.

Υδρολίσθηση

Για να αποφύγετε το φαινόμενο της υδρολίσθησης θα πρέπει να έχετε φροντίσει έγκαιρα ώστε να τοποθετήσετε στο όχημα σας καινούργια ελαστικά εάν τα υπάρχοντα είναι ταλαιπωρημένα  και πολυκαιρισμένα.

Εάν διαπιστώσετε ότι χάνετε τον έλεγχο του οχήματος μην ενεργείτε βίαια, διότι το αυτοκίνητο μπορεί να γλιστρήσει με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Προσπαθήστε να ανακόψετε ταχύτητα χρησιμοποιώντας το κιβώτιο ταχυτήτων και πολύ απαλά το φρένο, αφήνοντας το γκάζι εντελώς.

Μην πιέζεται συνεχώς το φρένο αλλά να το απελευθερώνεται σταδιακά και συστηματικά για να αποφύγετε το μπλοκάρισμα των τροχών. 

Το ABS, εφόσον υπάρχει, δε θα αφήσει τους τροχούς να μπλοκάρουν και θα σας βοηθήσει να κάνετε, αν χρειαστεί, και ελιγμούς.

Αυξημένη κόπωση

Όταν υπάρχει παρατεταμένη βροχόπτωση και εσείς οδηγείτε για ώρα μέσα σε αυτές τις συνθήκες  να θυμάστε ότι η κόπωση αυξάνει σημαντικά.  Το νερό στο οδόστρωμα αντανακλά το φως των διερχομένων αυτοκινήτων ή του περιβάλλοντος, το οποίο επιβαρύνει την όραση του οδηγού. Επιπρόσθετα, η συνεχής λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων σε συνδυασμό με τη ζέστη της καμπίνας μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία απότομα και χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Μη ξεχνάτε να σταματάτε κάθε 2 ώρες συνεχούς οδήγησης για διάλλειμα τουλάχιστον 15 λεπτών. 

Λιμνάζοντα νερά

Σε περίπτωση που πέσουμε σε σημείο με λιμνάζοντα νερά τα οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε, θυμόμαστε τα εξής:

 • Χαμηλώνουμε ταχύτητα και περνάμε με μεγάλη προσοχή διατηρώντας στο κιβώτιο ταχυτήτων την μικρότερη δυνατή σχέση. Η γρήγορη οδήγηση σε λιμνάζοντα νερά μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη. Ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει απώλεια του ελέγχου και να θέσουμε σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς.
 • Δεν οδηγούμε σε νερά που δεν γνωρίζουμε το βάθος τους. Η άκρη του πεζοδρομίου μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το βάθος.
 • Οδηγούμε στο ψηλότερο σημείο του δρόμου.
 • Δεν οδηγούμε μέσα σε κινούμενα νερά διότι μπορεί να μας παρασύρουν. Για τον λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν κινούμαστε κοντά σε κοίτες ποταμών, λιμνών ή στη θάλασσα.
 • Τα στάσιμα νερά της βροχής μπορεί να κρύβουν από κάτω παγίδες. Όταν περνάτε μέσα από λακκούβες με νερό μειώνετε την ταχύτητά σας διότι μπορεί να έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα και να υπάρχει έρεισμα. Επίσης θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι όταν περνάτε μέσα από νερά, τα φρένα σας μπορεί να βραχούν και να χάσουν παροδικά την ικανότητα ακινητοποίησης. Πατήστε ελαφρά τα φρένα για λίγα μέτρα ώστε να στεγνώσετε τα υλικά τριβής και να τα επαναφέρετε σε κατάσταση λειτουργίας.
Έντονα καιρικά φαινόμενα

Στα έντονα καιρικά φαινόμενα και καλό είναι να σταματάτε σε ασφαλές μέρος το αυτοκίνητο και να μην συνεχίζετε την οδήγηση. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη που δεν μπορείτε να δείτε, ακόμη και με τη χρήση της μέγιστης σκάλας στους υαλοκαθαριστήρες, θα πρέπει να σταματήσετε σε χώρους στάθμευσης ή άλλα ασφαλή σημεία. Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή, κάντε στην άκρη όσο το δυνατόν περισσότερο και περιμένετε να κοπάσει η έντονη βροχόπτωση.

Να σταθμεύεστε με αναμμένους τους προβολείς και τα αλάρμ ώστε να προειδοποιήσετε και τους άλλους οδηγούς.

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε περιοχές που είναι πλημμυρισμένες. Τα ορμητικά νερά από τους χειμάρρους της βροχής μπορούν να παρασύρουν πεζούς και να οδηγήσουν σε τραυματισμούς από πτώση ή αντικείμενα που συμπαρασύρονται με τα νερά.

Εν συντομία όταν οδηγούμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, οι συμβουλές οδήγησης στη βροχή είναι:
 1. Ανάβουμε τα μεσαία φώτα για να γινόμαστε εύκολα ορατοί από όλους (πεζούς & οδηγούς) ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας.
 2. Προσέχουμε την κίνηση των βαρέων οχημάτων τα οποία λόγω του όγκου τους εκτοξεύουν μεγάλες ποσότητες νερού εμποδίζοντας την ορατότητά μας.
 3. Οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα και απαλές κινήσεις, προβλέποντας τις οδικές συνθήκες.
 4. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα
 5. Δεν οδηγούμε με ταχύτητα ούτε προσπερνούμε σε στροφές και σημεία με χαμηλή ορατότητα.
 6. Αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές πορείας, τις απότομες επιταχύνσεις τις απότομες επιβραδύνσεις.