Βρείτε μας:

Κων/νου Καραμανλή 65 Ελευθέριο - Κορδελιό,

Ωράριο λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Συμβουλές για νέους οδηγούς

Παρακάτω θα δούμε ορισμένες συμβουλές για νέους οδηγούς και όχι μόνο.

Ελέγξτε αν όλοι οι καθρέφτες είναι σωστά ρυθμισμένοι. 

Εάν οι καθρέφτες σας δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά, δημιουργείται ένα τυφλό σημείο (νεκρή γωνία). 

καθρέφτες

Ένα σημείο του δρόμου που δεν μπορείτε να δείτε κι έτσι μπορεί να μην δείτε ένα αυτοκίνητο που κινείται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας. Για να εξαλείψετε τα τυφλά σημεία, προσαρμόστε τους καθρέφτες σας ώστε να μην μπορείτε να δείτε το αυτοκίνητό σας μέσα από αυτούς. Για να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο τυφλό σημείο, μετακινηθείτε με την όπισθεν παράλληλα από ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, κοιτάζοντας τους πλαϊνούς καθρέπτες σας. Μόλις βγει από την εικόνα, θα πρέπει να μπορείτε να το δείτε με την περιφερειακή σας όραση. Ο καθρέπτης πρέπει να ρυθμιστεί έτσι, ώστε να μπορείτε να δείτε το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου σας εξ ολοκλήρου. Κατά τη ρύθμιση των καθρεφτών, θα πρέπει να βρίσκεστε σε κανονική θέση οδήγησης.

Μάθετε να νιώθετε που πατάνε οι ρόδες.

 Εάν θέλετε να μπορείτε να αποφύγετε τις λακκούβες στο δρόμο και να μη γρατσουνίσετε το αυτοκίνητο σας όταν παρκάρετε, πρέπει να μάθετε να αισθάνεστε πού βρίσκονται οι τροχοί. Πάρτε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι, πατήστε το με το πόδι σας και βάλτε το στο δρόμο. Εξασκηθείτε προσπαθώντας να το πατήσετε με τον αριστερό και δεξιό μπροστινό σας τροχό. Ανοίξτε το παράθυρο για να ακούτε πότε πατάτε το μπουκάλι.

 

Στεγνώστε τα φρένα σας, εάν πέσετε σε λακκούβα με νερό.Συμβουλές για νέους οδηγούς

Πριν ακόμη και από τις μικρότερες λακκούβες, καλύτερα να επιβραδύνετε και να περάσετε ομαλά χωρίς να κάνετε ελιγμούς ή να αλλάξετε ταχύτητα. Εάν οδηγείτε γρήγορα, υπάρχει πιθανότητα να εισέλθει νερό στο σύστημα ανάφλεξης και να προκαλέσει σβήσιμο του κινητήρα. Εκτός αυτού, το όχημα μπορεί να ξεκινήσει να γλιστράει – αυτό συμβαίνει όταν ένα αυτοκίνητο χάνει την προσκόλληση του με την άσφαλτο και χάνετε τον έλεγχο του. Αφού περάσετε μια μεγάλη λακκούβα, μην σταματήσετε τελείως και μην αλλάξετε την ταχύτητά σας. Στεγνώστε πρώτα τα φρένα: πατήστε το πεντάλ γκαζιού και το πεντάλ φρένου μερικές φορές. Η τριβή προκαλεί θερμότητα, επομένως το νερό εξατμίζεται από τα τακάκια των φρένων.

Χρησιμοποιείτε συχνά το χειρόφρενο.

Χρησιμοποιήστε το χειρόφρενο τακτικά για να το διατηρήσετε ζωντανό. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν κάνει πάρα πολύ κρύο. Σε τέτοιες συνθήκες, θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το χειρόφρενο, έτσι ώστε τα τακάκια των φρένων να μην καταψύχονται.

Ελέγξτε αν τα ψηλότερα μπροστινά σας αυτοκίνητα κάνουν ελιγμούς.

 Προσέξτε πώς κινείται, όχι μόνο το αυτοκίνητο ακριβώς μπροστά σας, αλλά και αυτά που βρίσκονται πιο μακριά στο δρόμο. Οι οδηγοί των ψηλότερων οχημάτων (φορτηγά και λεωφορεία) βλέπουν τις οδικές καταστάσεις πολύ πιο καθαρά. Εάν αρχίσουν να αλλάζουν λωρίδες ταυτόχρονα, είναι πιθανό ότι είδαν ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή ένα άλλο εμπόδιο. Ακολουθήστε το παράδειγμά τους και αλλάξτε λωρίδα.

Αν το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει ανάψτε την μεγάλη σκάλα.

Μερικές φορές το χειμώνα το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει στην πρώτη δοκιμή. Πριν το δοκιμάσετε, θερμάνετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου ανάβοντας την μεγάλη σκάλα στα φώτα. Το ραδιόφωνο ή η ενδεικτική λυχνία μπορούν επίσης να λειτουργούν.

Χαμηλώστε τον καθρέφτη οπισθοπορείας τη νύχτα.

οπισθοπορεία

Πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν ότι ένας τυπικός καθρέπτης οπισθοπορείας έχει 2 λειτουργίες: ημέρας και νύχτας. Για να αποφύγετε την τύφλωση από ένα αυτοκίνητο πίσω από σας, αλλάξτε τη γωνία του καθρέφτη τραβώντας το μοχλό κάτω από αυτό.

Ενεργοποιείστε τον κλιματισμό.

Ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό (για παράδειγμα τον χειμώνα), ανάψτε το κανονικά για λίγη ώρα. Διαφορετικά, το ψυκτικό υγρό θα διαρρεύσει και οι σωλήνες θα είναι στεγνές.

Μην αφήσετε την ψευδαίσθηση χαμηλής ταχύτητας να σας εξαπατήσει.

Σε έναν ίσιο δρόμο, η ταχύτητα φαίνεται να είναι 2 φορές μικρότερη από την πραγματική. Αν δεν επιβραδύνετε πριν κάνετε μια στροφή, το αυτοκίνητο μπορεί να αρχίσει να ολισθαίνει.

Παρκάρετε με οδηγό τα παράθυρα και τους καθρέφτες σας.

Παρκάρισμα

 Όταν παρκάρετε κάθετα, σταματήστε μόλις δείτε την άκρη του πεζοδρομίου στον πλαϊνό καθρέφτη. Με αυτόν τον τρόπο η απόσταση μεταξύ του αυτοκινήτου και του πεζοδρομίου θα είναι ελάχιστη και δεν θα χαράξετε τον προφυλακτήρα σας. Όταν πραγματοποιείτε παράλληλο παρκάρισμα, βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσετε γρατζουνιές. Βάλτε ένα κομμάτι χρωματιστής ταινίας στο κάτω μέρος του παρμπρίζ. Σταματήστε τη στιγμή που το σημείο γίνεται ένα με την διαχωριστική γραμμή του πεζοδρομίου. Είναι καλύτερα να κάνετε παράλληλο παρκάρισμα με όπισθεν, φέρνοντας πρώτα το πίσω μέρος μέσα στην θέση του πάρκινγκ και έπειτα το μπροστινό: με αυτόν τον τρόπο, το πεζοδρόμιο είναι ορατό στους πλαϊνούς καθρέφτες κι έτσι δεν θα το πλησιάσετε πάρα πολύ.

Μην περιστρέφετε τους τροχούς εκ των προτέρων κατά την αριστερή στροφή.

Είναι επικίνδυνο να γυρίσετε τους τροχούς πριν κάνετε μια αριστερή στροφή. Πρέπει να βρίσκονται στην αρχική θέση. Αν κάποιος χτυπήσει το αυτοκίνητο από πίσω, ίσως να πεταχτείτε στην αντίθετη λωρίδα όπου η σύγκρουση με άλλα αυτοκίνητα θα είναι αναπόφευκτη.